2009. november 2., hétfő

Az OKJ képzésről, amit tudni érdemes...

Az OKJ képzés napjaink egyik legkeresettebb képzések egyike. Az OKJ tanfolyamok, képzések nem csak azért hasznosak, mert gyorsan elvégezhetők, hanem nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen. De vajon mi is pontosan az OKJ képzés. Az OKJ nem rég óta létrehozott képzési forma, amely után az érdeklődés egyre és egyre nagyobb. Ez nem véletlen hiszen az OKJ gyorsan és könnyedén elvégezhető tanfolyam, vagy képzési formák egyike és remekül megállja a helyét nemzetközi szinten is.Az OKJ képzés és az OKJ ma már az egyik legfelkapottabb képzési forma az egyetemi és a főiskolai képzések mellett. Az OKJ lényege, hogy egy olyan képzést biztosít, ami nemzetközi szinten is elfogadott és ráadásul gyorsan megszerezhető. Egy OKJ képzés ideje 1-2 év általában. De mi is valójában az OKJ jelentése? Minek a rövidítése az OKJ? Az OKJ jelentése Országos Képzési Jegyzék. A legtöbb OKJ képzés hátránya azonban, hogy nem versenyképes a diplomákkal szemben, de ettől még egy OKJ bizonyítvánnyal sok szakmai területen el tudunk helyezkedni.

Az OKJ képzésekért rendszerint fizetnünk kell, ami 100 és 500 ezer forint körül mozog egy éves képzésre. Az OKJ képzés tehát manapság a legkedveltebb képzési formák egyike, még annak ellenére is, hogy nem olcsó. Egy OKJ tanfolyamra való jelentkezés előtt érdemes alaposan körülnézni, hogy milyen képesítést szeretnénk szerezni az OKJ-val. Az OKJ képesítések szerencsére államilag elismert végzettségnek számítanak, így nyugodtan lehet munkát vállalni egy OKJ képesítéssel. A fizetés már csak attól függ, hogy hol és milyen területen akarunk elhelyezkedni. Az OKJ-ről és OKj képzésekről értékes infókat, képzésadatokat és leírásokat olvashatunk az interneten. Több ezer oldal foglalkozik az OKj és OKJ-s képzések reklámozásával és ajánlásával, így bárki bármikor értékes infókhoz juthat az OKJ-ről a böngészésen keresztül.

Egy OKJ iskola a honlapján mindig feltünteti a képzés irányát, idejét, költségét és a cím és telefonszám is mindig fel van tüntetve, akárcsak az e-mail és fax címek. Mindezek által könnyedén felvehetjük a kapcsolatot egy okj képzést biztosító iskolával. Az OKJ képzésekkel minden megye szintű városban találkozhatunk, tehát nem kell mindig Pestre felutaznunk, de kétségtelenül a legjobb OKJ képzések és OKJ tanfolyamok Budapesten találhatók. Egy OKJ képzésen való részvétel alapkövetelménye, hogy legyen egy érettségid, az érettségi lehet közép, de emelt is ez teljesen mindegy. Ezek mellett OKJ képzésbe csak a 18. életévüket betöltöttek jelentkezhetnek. Az emberek, diákok OKJ képzésekre 22 éves korukig járhatnak, az ennél idősebbek már csak az OKJ tanfolyam részében vehetnek részt.

Az OKJ lehet nappali vagy levelezős is, akár csak az egyetemek és főiskolák. Egy OKJ képzésért felszámolt összeget nekünk kell kifizetnünk, de részletre is történhet a fizetés és diákhitelt is vehetünk fel a képzés kifizetésére, ha jogosultak vagyunk a hitel felvételére. Egy OKJ tanfolyam megkezdése előtt mindig érdemes kalkulálni, hogy mi mennyibe is fog nekünk kerülni. Így például számolni kell a napi buszjeggyel vagy a a bérlet árával. Az OKj-nak vannak képzései és szintjei. Ezek a következők lehetnek: Emel szintű szakképzettséget adó OKJ képzés, felsőfokú szakképzettséget adó okj képzés, ez egy alapszintű szakképzettséget adó okj képzés, ez egy középszintű szakképzettséget adó okj képzés,. Ezek tehát az OKJ terén való képzési formák és szintek rangsorolva. Az OKJ képzés azonban egy biztos és gyorsan megszerezhető tudás formája. Számos gyakorlati lehetőségre is lehetőség nyílik, egy-egy OKJ tanfolyam és OKJ képzés ideje alatt, akár külföldön is. Egy OKJ képzés megszerzése mellett érdemes nyelvet is tanulni és legalább egy de inkább két nyelvből nyelvvizsgát is érdemes szerezni, mert ez az OKJ-s bizonyítványunk mellett sokat nyomhat egy állásinterjún.

Okj képzés. Biztosan mindenki hallott már a kifejezésről. Sokan a gimnázium vagy a szakközép iskola után okj képzés mellett döntenek az egyetemi és főiskolai képzések mellett. Ennek a képzésnek ugyanis sok előnye van. Viszonylag könnyedén elvégezhető, de ugyanakkor teljes körű képesítést ad. Az okj képzés átlagos ideje 1-2 körül mozog, tehát az időtartam sem túl hosszú. Az egyetlen hátránya az, hogy sok esetben fizetnünk kell érte. Ez az ár az adott okj képzésre való jelentkezés előtt ki van írva. Az a jó viszont, hogy a legtöbbször kedvezményeket is kaphatunk erre, és emellett persze lehetőség nyílik a részletfizetésre is, amely félévente történik. Az okj képzés napjaink egyik legkedveltebb képzési formája. Az egész OKJ rendszer pár éve alakult és indult el motoros bakancs

Az okj képzés jelentése: Országos Képzési Jegyzék. Az okj képzés elvégzésével majd a sikeres vizsga letételével ugyanis államilag elismert végzettséget szerezhetsz arról a szakmáról, amelyen részt vettél. Az OKJ-ban előre megszokták, határozni a képzési és a vizsga követelményeke, így előre pontosan tudhatod, hogy az okj képzés során mire számíthatsz. A legtöbb munkakört csakis okj képzéssel lehet elvégezni. A magánvállalkozók többségénél is alapkövetelmény lehet az OKJ-s szakképesítés. Ha külföldön szeretnél dolgozni, akkor érdemes az Europass bizonyítvány kiegészítőt is kérned az okj képzés mellé. Ebből fogja majd megtudni a külföldi munkáltatód, hogy a képzés milyen tartalmú. Na de vágjunk is bele a konkrétumokba! Hol olvashatsz hasznos dolgokat? Hol találhatsz okj képzés ajánlatokat és hogyan szerezheted meg a szakmát? Az interneten manapság 1000ével repednek az okj képzést hirdető tanfolyamok. Érdemes ezek legtöbbjét figyelmesen elolvasnunk.

Az OKJ szakma megszerzéséhez itt van pár információ. Attól függ, először is, hogy részt vehetsz-e az okj képzés alatt, hogy hány éves, vagy van-e érettségid vagy egyéb OKJ szakmád. Lehetőség van azonban OKJ-s szakmát tanulni 10. osztály után is iskolarendszerben szakközépiskolai tanulmányaid alatt is. Ha van érettségid, akkor 22éves korig járhatsz szakközépiskola okj képzésre, 22éves kor után pedig az OKJ képzésen csak tanfolyami formában vehetsz részt. A tanfolyami rendszerben választhatsz esti és nappali valamint levelezős képzések között. Ki fizeti az okj képzés szakképesítést? Tanfolyami forma esetén a beiratkozó fizeti. Részletfizetés van, mint korábban említettem.

Ezek mellett most alakítják ki az OKJ-s bankhitelt az okj képzés finanszírozására. A szakközép iskolában való képzés 22éves kor alatt, ingyenes, de a plusz szolgáltatásokért fizetni kell. Ez alatt a gyakorlatot és a segédeszközöket értem. Van azonban ma már több erre szakosodott szakközépiskola ahol ezt is támogatják. A jó szaktudás megszerzésére annál nagyobb az esélyed, minél jobb tanároktól tanulsz, és minél jobban felszerelt műhelyekben végzed a gyakorlataidat. Fontos lehet azt is tudnod, hogy milyen okj képzés típusok, szintek találhatóak. Ezek az okj képzések a következők:

Milyenféle okj képzések vannak?

54: ez egy emelt szintű szakképzettséget adó okj képzés,

55: ez egy felsőfokú szakképzettséget adó okj képzés,

61: ez egy felsőfokú szakképzettséget adó okj képzés.

21: ez egy alapszintű szakképzettséget adó okjképzés,

31: ez egy középszintű szakképzettséget adó okj képzés,

33: ez egy középszintű szakképzettséget adó okj képzés,

51: ez egy középszintű szakképzettséget adó okj képzés,

52: ez egy középszintű szakképzettséget adó okj képzés,


Az előttük látható számok a következőt jelentik:

21: alapszintű képzés, amelyet befejezett iskolai végzettség nélkül is elvégezhetsz.

31: középszintű képzés, legalább 8 általános iskolai végzettség kell, hogy elkezdéséhez.

33: középszintű képzés, melyet a 10. évfolyam után kezdhetsz el.

51: középszintű képzés, amelyet akkor kezdhetsz el, ha befejezted a középiskola utolsó évfolyamát, még ha nem is érettségiztél le.

52: középszintű képzés, itt az alapkövetelmény az érettségi.

54: emelt szintű képzés, érettségi a belépési feltétele ennek is.

55: felsőfokú végzettséget adó képzés, érettségi a belépési feltétel szintúgy.

61: felsőfokú szakképzettséget adó képzés, diploma az alapfeltétele, hogy elkezdhesd.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam, és átláthatóbbá vált számodra az okj képzés rendszere és menete. Ha van hozzá kedved, ne maradj le ezekről képzésekről. Az okj képzés mára ugyanis biztos szakmát adó, jól felépített rendszerré nőtte ki magát.

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Az OKJ képzések tényleg hasznosak. Én is azt választottam az egyetem helyett. Egyrészt nem kell 5-6 évet a tanulással foglalkozni és másodsorban természetesen olcsóbbak, mit az egyetem. Több OKJ képesítéssel is rendelkezem, s nem bántam meg hogy ezt választottam az egyetem helyett. Az OKJ tanfolyamokon szerzett szakmai bizonyítványokkal el lehet helyezkedni, tanúsíthatom!!! 

    VálaszTörlés